خدمات حفاری در ژئو کاوان پارسیان
خدمات حفاری به طور خلاصه، خدمات و سرویسهایی هستند که برای اکتشاف، بهره برداری و توسعه معادن ارائه میگردند. این خدمات میتوانند شامل مواردی از قبیل حفاری صوتی، نمونه و مغزه گیری یا حفاریهای اکتشافی باشند. همان طور که برای شما خوانندگان گرامی واضح است، خدمات حفاری پایه و اساس توسعه و بهره برداری از معادن در کشور محسوب میشوند.
شاید بر خلاف چیزی که بسیاری تصور میکنند، صنعت معادن نه تنها در ایران، که در جهان صنعتی در حال شکوفایی است. با ابداع تجهیزات جدید و پیشرفت تکنولوژی، ماشینآلات حفاری هر روز بهتر از دیروز گشته میتوانند با بهرهوری بالاتری مواد باارزش و کانیها را استخراج و پردازش کنند. به همین دلیل سرمایهگذاری روی تجهیزات حفاری از بازارهای جذاب سرمایهگذاری محسوب میشوند.
مهم ترین خدمات حفاری چیست ؟
برای توصیف خدمات حفاری، باید پیش از هر چیز انواع عملیات حفاری معدن را تقسیم بندی کرد. مسلما نوع ماده مد نظر برای استخراج در جزئیات عملیات حفاری ما اثرگذار خواهد بود. این دستهها شامل مواردی همچون فلزات، معادن کانیهای سنگی، زغال سنگ و سایر مواد مینرال میشوند. همچنین خدمات حفاری میتوانند در سطح زمین یا اعماق آن و یا در دریا انجام شود.
اهمیت خدمات حفاری در نوع کارکرد و بررسی عملیات آن وجود دارد. در واقع بخشهای زیادی در پیشروی یک پروژه حفاری وجود دارند که در ادامه به بررسی انواع سرویسهای حفاری میپردازیم.
انواع سرویس های حفاری
با تقسیمبندی معادن به دستههای متفاوت میتوانیم انواع مختلفی از سرویسها و خدمات حفاری را مورد شناسایی قرار دهیم. مهمترین خدمات حفاری که در صنعت بهرهبرداری از معادن مطرح است، شامل این موارد هستند.
نمونه گیری معدنی
شاید بدانید که از چالشبرانگیزترین حوزههای معدن، اکتشاف است. مهندسین معدن و زمینشناسان متخصص، پس از بررسی شواهد زمینشناختی به این نتیجه میرسند که لایههای زمین در برخی مناطق باید حاوی مواد مینرال خاصی باشند. پیش از شروع عملیات استخراج باید فرضیههای ایشان مورد بررسی قرار گیرد. این کار با نمونه گیری معدنی و کرگیری صورت می پذیرد.
البته نمونه گیری و مغزه گیری ممکن است به دلیل کسب اطلاعات در مورد وضعیت معادن نیز انجام شود. همچنین بخش زیادی از اطلاعاتی که در اکتشاف برای جانمایی معادن استفاده میشود با نمونه گیری به دست آمده است.
یکی از تجهیزات حفاری مورد استفاده در این موقعیت، لوله جداری میباشد. لوله جداری، استوانهای است که در خدمات حفاری برای جداسازی ستون چاه از محیط مخزن مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این کار، جلوگیری از ریزش دیواره چاه است.
مراحل عملیات حفاری
البته برای شروع خدمات حفاری باید مقدمات خاصی را با کمک مدیریت پروژه و برنامهریزی به کمک ساختار شکست کار انجام داد. اولین مرحله، تحویل گرفتن محل چاه است. پس از آماده سازی و بررسی محل چاه، سلر، گودالهای پساب هرز و دیگر ملزومات، تجهیزات حفاری در محل استقرار مییابند. البته این مراحل در آبهای کم عمق متفاوت میباشد.
مرحله بعدی برنامهریزی و کنترل عملیات بهره برداری است. از مهمترین مراحل آن باید به مواردی همچون جمع آوري اطلاعات (لیست اقلام ضروری و قابل تحویل، مدارک قابل تحویل)، تهیه برنامه استراتژیک شامل مدیریت و پیش بینی ریسک و کیفیت، برنامهریزی کلان و سیستم کنترل پروژه اشاره کرد. در نتیجه این میتوانیم برای بودجهبندی و تخصیص هزینهها تصمیمگیری نماییم.
در اینجا بد نیست تا به برخی از مهمترین تجهیزات حفاری اشاره کنیم. در مهندسی حفاری، هدف ما ساخت یک چاه و هدایت آن به سوی معادن مد نظر است. در گذشته معمولا حفاری به صورت ضربهای و با کوبیدن سیلندر فولادی و خرد کردن سنگها و سپس استخراج آن مواد اضافی به پیش میرفت.
این روش امروزه منسوخ شده و از حفاری دریلی یا متهای استفاده میشود. در این روش، نوک مته به صورت دورانی به گردش درآمده مسیر چاه حفاری را ایجاد میکند.مهمترین تجهیزات خدمات حفاری شامل این موارد هستند:
دکل حفاری
دستگاه حفاری دریل واگن
رشته لولۀ حفاری
تجهیزات و دستگاه حفاری کرگیری
لولۀ حفاری
لولۀ خارجی (طوقه)
دستگاه حفاری سبک (ارس)
مته (Bit)
دستگاه حفاری راسول
جداره (Casing)
چکش حفاری DTH
موتورها و تجهیزات متحرک (Engines & Movable Tools)
چال موازی
راد حفاری
سرمته حفاری
شانگ و کوپلینگ
موتورهای بادی
هوزینگ
پمپ ها (Pumps)
شیر های کنترلی و تجهیزات ایمنی (درخت کریسمس Christmas Tree)
مخازن و تجهیزات تصفیه